Tips tegen schade

Voorkom schade

Schade voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Volg daarom onderstaande tips om zo lang mogelijk van je apparaat te genieten en reparatie van je apparaat te voorkomen. Daarnaast vertellen we je hoe je je apparaat het beste schoonhoudt. Slijtage en slecht onderhoud van je apparaat worden namelijk niet gedekt door de Tulip Assist-verzekering

 • Gebruik een hoesje en een screenprotector
  Met een hoesje bescherm je je smartphone tegen val-, stoot- en krasschade. Daarnaast is een hoesje vaak handig als extra beschermlaagje tegen bijvoorbeeld regen of een omgestoten kopje koffie.
  Door gebruik te maken van een screenprotector bescherm je het display tegen krasschade, waardoor deze beter leesbaar blijft.

 • Draag het scherm naar je toe en niet in je achterzak
  Wanneer je het apparaat in je broekzak bewaart, draag dan het scherm naar je toe. Hierdoor raakt het scherm minder snel beschadigd als je ergens tegen aanstoot.
  Draag daarnaast nooit je apparaat in je achterzak. Als je er namelijk per ongeluk op gaat zitten, ontstaat er door de grote druk schade aan je apparaat.

 • Bewaar je smartphone apart van je sleutels
  Sleutels kunnen diepe krassen veroorzaken als ze tegen je smartphone worden gedrukt in een broekzak of tas. Bewaar daarom je apparaat altijd in een apart vakje of andere broekzak.

 • Vermijd vochtigheid
  Gebruik je apparaat niet tijdens een regenbui of in vochtige ruimtes, zoals in de badkamer tijdens het douchen. De waterdamp kan je apparaat binnendringen en gaan condenseren. Dit leidt tot corrosie in je apparaat.

 • Maak je apparaat eens per week schoon met een microvezeldoekje
  Op deze manier voorkom je dat er stof ophoopt in je apparaat en verminder je het aantal bacteriën op je apparaat aanzienlijk. Maak hierbij ook voorzichtig de aansluitingen van je apparaat schoon, zodat deze niet verstopt raken. Door gebruik te maken van een microvezeldoekje voorkom je bovendien dat stof en vuiltjes krassen op het scherm veroorzaken.

Waterschade

Is je apparaat toch in aanraking gekomen met water? Dan voorkom je mogelijke schade met onderstaande stappen.

 1. Schakel je apparaat direct uit
  Elektriciteit in combinatie met water kan snel corrosie veroorzaken. Dit is erg schadelijk voor je apparaat, aangezien het de kans op kortsluiting en oververhitting verhoogt. Schakel je apparaat dus uit en laad deze een paar dagen erna ook niet op.

 2. Verwijder de accu en de simkaart
  Door zo snel mogelijk de accu te verwijderen, voorkom je dat er elektriciteit door het apparaat stroomt. Om schade aan de chip van de simkaart te voorkomen, is het verstandig deze uit je apparaat te verwijderen.

  Let op: tegenwoordig zit bij de meeste apparaten de accu vast in het apparaat en kun je deze dus niet zomaar verwijderen.

 3. Laat je apparaat drogen op een goede ventilerende en droge plek
  Maak het apparaat droog met een handdoek of andere absorberende doek en verwijder goed het vocht uit de openingen van het apparaat. Schud overtollig vocht nooit uit je apparaat! Op deze manier verspreid je juist het vocht verder door het apparaat, wat de kans op corrosie vergroot.

  Leg het apparaat vervolgens gedurende 48 tot 72 uur op een droge en goed ventilerende plek, zoals een keukentafel. Het is ook mogelijk om je apparaat met silica gelzakjes te bedekken, aangezien deze een vochtabsorberende werking hebben. Leg ondertussen je apparaat niet in de zon of op een verwarming!

 4. Doe je apparaat niet in de oven, de magnetron, op de verwarming of onder de föhn
  Door de warmte zetten interne elementen van het apparaat uit, waardoor water naar andere plaatsen geduwd wordt en zich dus verder door het apparaat verspreidt. Het verergert dus alleen maar de schade aan je apparaat.