Tips tegen schade

Voorkom schade

Tips tegen schade

Schade voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Volg daarom onderstaande tips om zo lang mogelijk van je telefoon te genieten en reparatie van je toestel te voorkomen. Daarnaast vertellen we je hoe je je toestel het beste schoonhoudt. Slijtage en slecht onderhoud van je telefoon worden namelijk niet gedekt door de Tulip Assist-verzekering

 • Gebruik een hoesje en een screenprotector
  Met een hoesje bescherm je je smartphone tegen val-, stoot- en krasschade. Daarnaast is een hoesje vaak handig als extra beschermlaagje tegen bijvoorbeeld regen of een omgestoten kopje koffie.
  Door gebruik te maken van een screenprotector bescherm je het display tegen krasschade, waardoor deze beter leesbaar blijft.
 • Draag het scherm naar je toe en niet in je achterzak
  Wanneer je het toestel in je broekzak bewaart, draag dan het scherm naar je toe. Hierdoor raakt het scherm minder snel beschadigd als je ergens tegen aanstoot.
  Draag daarnaast nooit je telefoon in je achterzak. Als je er namelijk per ongeluk op gaat zitten, ontstaat er door de grote druk schade aan je toestel.
 • Bewaar je smartphone apart van je sleutels
  Sleutels kunnen diepe krassen veroorzaken als ze tegen je smartphone worden gedrukt in een broekzak of tas. Bewaar daarom je telefoon altijd in een apart vakje of andere broekzak.
 • Vermijd vochtigheid
  Gebruik je telefoon niet tijdens een regenbui of in vochtige ruimtes, zoals in de badkamer tijdens het douchen. De waterdamp kan je toestel binnendringen en gaan condenseren. Dit leidt tot corrosie in je telefoon.
 • Maak je telefoon eens per week schoon met een microvezeldoekje
  Op deze manier voorkom je dat er stof ophoopt in je telefoon en verminder je het aantal bacteriën op je telefoon aanzienlijk. Maak hierbij ook voorzichtig de aansluitingen van je toestel schoon, zodat deze niet verstopt raken. Door gebruik te maken van een microvezeldoekje voorkom je bovendien dat stof en vuiltjes krassen op het scherm veroorzaken.

Waterschade

Is je telefoon toch in aanraking gekomen met water? Dan voorkom je mogelijke schade met onderstaande stappen.

 1. Schakel je telefoon direct uit
  Elektriciteit in combinatie met water kan snel corrosie veroorzaken. Dit is erg schadelijk voor je telefoon, aangezien het de kans op kortsluiting en oververhitting verhoogt. Schakel je telefoon dus uit en laad deze een paar dagen erna ook niet op.
 2. Verwijder de accu en de simkaart
  Door zo snel mogelijk de accu te verwijderen, voorkom je dat er elektriciteit door het toestel stroomt. Om schade aan de chip van de simkaart te voorkomen, is het verstandig deze uit je toestel te verwijderen.
  Let op: tegenwoordig zit bij de meeste toestellen de accu vast in het toestel en kun je deze dus niet zomaar verwijderen
 3. Laat je telefoon drogen op een goede ventilerende en droge plek
  Maak de telefoon droog met een handdoek of andere absorberende doek en verwijder goed het vocht uit de openingen van het toestel. Schud overtollig vocht nooit uit je toestel! Op deze manier verspreid je juist het vocht verder door het toestel, wat de kans op corrosie vergroot.
  Leg de telefoon vervolgens gedurende 48 tot 72 uur op een droge en goed ventilerende plek, zoals een keukentafel. Het is ook mogelijk om je toestel met silica gelzakjes te bedekken, aangezien deze een vochtabsorberende werking hebben. Leg ondertussen je telefoon niet in de zon of op een verwarming!
 4. Doe je telefoon niet in de oven, de magnetron, op de verwarming of onder de föhn
  Door de warmte zetten interne elementen van de telefoon uit, waardoor water naar andere plaatsen geduwd wordt en zich dus verder door het toestel verspreidt. Het verergert dus alleen maar de schade aan je telefoon.