Tips tegen schade

Schade voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Daarom hebben we voor u hier een overzicht gemaakt van tips om schade aan uw telefoon te voorkomen. Op die manier houdt u uw telefoon het langste mooi en voorkomt u dat uw toestel gerepareerd moet worden. Daarnaast staan hier ook tips om uw toestel goed schoon te houden. Schade die ontstaat door slecht onderhoud en slijtage wordt namelijk niet gedekt door de verzekering en kan makkelijk voorkomen worden.

Kras-, stoot-, of valschade

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Uw telefoon glipt uit uw handen, of iemand stoot u aan terwijl u bezig bent met uw telefoon. Normaliter betekent dit vrij snel al schade aan uw telefoon, maar met onderstaande tips kunt u deze voorkomen.

 1. Schaf een hoesje aan
  Met een hoesje kunt u uw smartphone beschermen tegen val-, stoot- en krasschade. Een case die om de voorkant van het toestel gaat, kan bovendien voorkomen dat er barsten in het scherm komen.
 2. Gebruik een screenprotector
  Een screenprotector beschermt het scherm van uw toestel tegen krasschade. Op die manier blijft het scherm langer goed leesbaar.
 3. Neem de tijd en wees voorzichtig
  Probeer te voorkomen dat u het toestel gehaast gebruikt. Vaak ontstaat schade in een moment van haast, doordat hij dan uit onze handen valt.
 4. Draag het scherm naar u toe
  Als u het toestel in uw broekzak vervoert, dan is het verstandig om het scherm naar u toe te dragen. Op die manier raakt het scherm niet beschadigd als u per ongeluk tegen een tafelhoek aanloopt.
 5. Stop de smartphone niet in dezelfde tas als uw sleutels
  Sleutels zorgen voor erg diepe krassen als ze tegen uw smartphone gedrukt worden in een tas of broekzak. Stop daarom nooit uw telefoon en sleutels in dezelfde broekzak of hetzelfde vakje van een tas.
 6. Draag uw telefoon niet in uw achterzak
  Veel schade ontstaat doordat mensen hun telefoon in hun achterzak dragen en er per ongeluk op gaan zitten. Door de grote druk die er dan op het toestel komt te staan, gaat deze vaak kapot.

Waterschade

Waterschade ontstaat niet alleen door een avontuur in de wasmachine. Ook als u door de regen fietst en uw telefoon in uw (natte) broekzak zit, kan er waterschade ontstaan. Hetzelfde geldt voor zweet dat in uw telefoon terecht komt. Wanneer er vloeistoffen in uw toestel zijn binnengedrongen, dan is het gevolg soms al direct merkbaar, maar deze kunnen ook later pas optreden. Daarom volgen hieronder wat tips om waterschade aan uw toestel te voorkomen.

 1. Schaf een hoesje aan
  Een hoesje zorgt voor extra bescherming als u in een regenbui terecht bent gekomen, of als u in een vochtige omgeving zit. Niet alle hoesjes zijn gemaakt van waterafstotend materiaal, het is daarom handig om dit te controleren bij aanschaf van de case.
 2. Houd uw toestel droog
  Probeer uw telefoon niet uit uw tas te halen tijdens een regenbui en leg hem niet naast een glas op de tafel. Als iemand dan per ongeluk het glas omstoot, ligt uw telefoon er niet gelijk onder.
 3. Vermijd vochtige omstandigheden
  In vochtige ruimtes is er vaak waterdamp. Deze kan uw toestel binnendringen en vervolgens condenseren en zo corrosie veroorzaken in uw toestel. Een voorbeeld is douchen met de smartphone in de badkamer.

Mocht uw telefoon toch in aanraking zijn gekomen met water, dan is de kans aanwezig dat u schade kunt voorkomen. Hieronder staat een stappenplan om te voorkomen dat uw telefoon schade oploopt na contact met water.

 1. Schakel de telefoon meteen uit
  Elektriciteit zal in combinatie met water sneller corrosie laten ontstaan. Dit is het schadelijkste voor uw telefoon, want het verhoogt de kans op kortsluiting en oververhitting. Probeer daarom ook de telefoon niet op te laden in de eerstvolgende dagen.
 2. Verwijder uw accu en de simkaart
  Haal zo snel mogelijk de accu uit uw toestel als dat mogelijk is. Op die manier voorkomt u dat er elektriciteit stroomt door het toestel. Om schade aan de chip van de simkaart te voorkomen, is het ook verstandig deze uit uw toestel te verwijderen.
 3. Schud water uit uw telefoon
  Als het kan, schudt u overtollig water uit het toestel. Op die manier verwijdert u vocht uit de openingen. Maak de telefoon vervolgens droog met een handdoek of een andere absorberende stof of doek.
 4. Pak het toestel in met silica gelzakjes
  Dit zijn zeer vocht absorberende zakjes, waarmee u eventueel vocht uit uw telefoon kunt halen. De zakjes moeten het toestel volledig bedekken.
 5. Plaats de telefoon in een bakje ongekookte rijst
  Dit is handig voor iedereen die niet voldoende silica gelzakjes op zak heeft. Rijst trekt ook het vocht uit het toestel. Zorg dat het toestel gedurende 24 uur volledig is afgedekt in de rijst en liefst 72 uur. De rijst kan echter wel vlekjes op uw telefoon achterlaten. Plaats de bak met rijst niet in de zon en probeer uw telefoon niet tussentijds aan te zetten.
 6. Doe uw telefoon NIET in de oven, de magnetron, op de verwarming of onder de föhn
  Dit verergert de schade aan uw toestel alleen maar. Door de warmte zetten interne elementen uit, waardoor het water naar andere plaatsen geduwd wordt dan het al zat. Op die manier wordt de schade dus alleen maar groter.

Tips tegen slijtage

Slijtage is een veel voorkomende reden dat een telefoon niet goed meer functioneert. U kunt dit echter gemakkelijk voorkomen, door onderstaande tips op te volgen.

 1. Maak uw telefoon minstens eens per week schoon
  Op deze manier voorkomt u dat er stof ophoopt in uw telefoon en vermindert u aanzienlijk het aantal bacteriën op uw telefoon. Kleine stofdeeltjes kunnen voor krassen zorgen op het scherm.
 2. Gebruik een microvezeldoekje
  Dit is een erg geschikte manier om het scherm van uw telefoon schoon te houden. Op die manier voorkomt u ook dat stofdeeltjes gaan krassen op het scherm. Dit kan bijvoorbeeld wel gebeuren als u met de mouw van uw trui het scherm schoonmaakt.
 3. Verwijder stof uit de aansluitingen van het toestel
  Stof hoopt zich overal op, zo ook in de aansluitingen van uw toestel. Het is verstandig om deze stofdeeltjes te verwijderen eens in de zoveel tijd. Dat voorkomt dat ze een opening verstoppen en op die manier schade veroorzaken aan het toestel.